Скално катерене & Ащанга йога

~ Два пътя - една цел ~

Badami, India

Йогата и катеренето безспорно имат общи елементи. Чрез примерите доказващи симбиозата между двете целя да помогна на хората стремящи се да увеличат концентрацията и развият себепознанието, да намерят хармонията на тялото и съзнанието. Текстът е предназначен за тези, които искат да катерят все по-усилено като същевременно се предпазват от неприятни контузии.

Общото между катерене и Ащанга йога:

~ Подобряване на физическото и психическо здраве ~

Редовните практики и тренировки спомагат за правилното функциониране на вътрешните органи на тялото и на нервно-мускулната система. Освобождават го от заболявания, стрес и нежелани контузии. Както йогата, така и катеренето са вид активна медитация, която успокоява емоциите и уравновесява съзнанието.

~ Процес на усъвършенстване ~

И катеренето и Ащанга йогата представляват серия от трудни движения, които след определен период на тренировки успяваме да изпълним с лекота.

И при двете занимания нивото на прогрес може да се проследи. В катеренето за целта се използват категории ( oт 4 до 9а+), в Ащанга йога асани. И в двата случая, ако съзнанието и тялото не са готови за следващото ниво следва консолидация, усилени упражнения. И при двете занимания акцентът пада върху уроците през, които се преминава по време на практиката и тренировките. Резултатът е празник споделен с приятели, инструктори, учители, а не повод за набъбване на егото.

~ Крайната цел – самоосъзнаване ~

“Покорявайки непокоримото и изправяйки се очи в очи с ужасяващите места в самите себе си, получаваме достъп до онова усещане за себе си, което е над борбата, изживяването на онова място вътре във вас, което е винаги спокойно, изпълнено с енергия и любов.”

Кино Макгрегър

Симбиоза между йога и катерене:

В следващите редове ще опиша как чрез редовна практика на Ащанга йога всеки катерач/ка може да ускори прогреса си.

~ Гъвкавост ~

Подобряването на гъвкавостта е ключов елемент в катеренето. Разтягането на раменете, прасците и бедрата спомага за лесното изпълнение на повече движения, прави повече хватки достъпни, подобрява техниката и предотвратява травми. Неприятно е, когато даден маршрут не може да бъде изкатерен или дори започнат, защото не можем да разтегнем крака си…

Задържането в неудобни пози за дълго време е част от катеренето, ако успеем да го правим ефективно, позволявайки на мускулите да релаксират ще можем да възстановяваме енергията си преди преминаването на труден участък от маршрут. Ащанга йога практиката представлява точно това, тя тренира тялото с лекота да задържа неудобни пози за по 5,10 и понякога 30 дишания.

 

Olivia Hsu, Virabhadrasana

~ Баланс и Ядро ~

Добър баланс означава да усещаме центъра на тежестта си, което спомага да разположим тялото си в най-ефективната поза, която пък от своя страна прави движенията по-лесни. Комбинацията от ядро и баланс подобрява точността на движенията, осигурява повече контрол и по-малко залитане.

Професионалната катерачка Стафани Бодет не крие, че йога е една от главните причини с много грация да изкатерва плочи с положителен наклон и да се справя с изключително сложни балансови предизвикателства.

~ Сила и Издръжливост ~

Йога заниманията не помагат само и единствено за разтягане на сухожилията, те също така засилват мускулатурата и скелета. Това се случва чрез задържане на трудни и силови пози. Важно е да се развиват не само силата на пръстите и предмишниците, а мускулите на цялото тяло, които участват в катеренето.

Южи Хурияма, 9а+ катерач, постигнал 8c онсайт споделя: “Няма да се разочаровам, ако се контузя, така ще имам повече време за йога.”

~ Дишане ~

Правилното дишане подобрява:

  • фокуса
  • успокоява ума
  • увеличава издръжливостта
  • подобрява концентрацията

С ритмично дишане осигуряваме кислород на тялото, за да функционира ефективно, с по-малко усилие за по-дълъг период от време.

 

Olivia Hsu, Purvottanasana

 

~ Фокус ~

Всяка асана в Ащанга йога е съпроводена с насочване и задържане на ума върху определена точка на концентрация. (drishti). Тренирайки умението да се съсредоточаваме ние успяваме да преодолеем  трудностите в настоящия момент, без да се разсейваме и да губим енергия мислейки за миналото, бъдещето или неща извън обсега на случващото се в момента. В катеренето този тип концентрация е ключов и необходим при преминаване на дълги маршрути, когато е по-удачно да разделим маршрута на по-малки части, за да можем постепенно да преодолеем множеството препятствия отдавайки им пълното си внимание. Приложението на принципа: “тук и сега” важи не само за катеренето, но и за много други екстремни спортове, йога ни помага да го развием и приложим на практика, в моментите, в които най-много се нуждаем от стабилна психика.

Стеф Дейвис, бейс джъмпър, соло катерач и йогини със сигурност има какво да каже по въпроса за фокуса в катеренето, особено когато е на 100м от земята без да е осигурена с въже, силата на концентрацията е движещата сила изтласкваща я към върха.

Силно препоръчвам на всички занимаващи се с катерене да допълнят тренировките си с йога практика. Чрез нея ще можете да надградите и усъвършенствате уменията така нужни по време епичните приключения в планината.

 

Olivia Hsu, Adho Mukha Svanasana

 

Автор: Гери Петрова

 


«